31.10.11

EL JOC SIMBÒLIC

                               
És el joc en el qual l’infant imita accions de la vida quotidiana del món dels adults. Avarca el període dels dos als sis anys. Apareix quan l’infant ha adquirit la capacitat de representació, mitjançant la qual representa accions i regles bàsiques imaginàries que es refereixen als acords sobre a què es juga. El fet d’explorar i reproduir el món adult fa que es desenvolupi el pensament creatiu i els ajuda a resoldre conflictes, tensions, sentiments. No hem d'oblidar que el joc simbòlic és un aprenentatge que ajuda a l’infant a conèixer-se a si mateix i a l'entorn social que l’envolta. 
Mitjançant el joc simbòlic el nen canalitza un seguit de tensions i desitjos afectius, li serveix per liquidar conflictes, per compensar necessitats no satisfetes, per invertir papers (obediència-autoritat). Un exemple molt clar el tenim quan el nen renya a la nina perquè no es vol menjar la sopa o , al contrari, li permet no menjar-la. 
Tot aquest procés de simbolització es fonamenta bàsicament als avenços que va fent el seu llenguatge, el qual li possibilita arribar a acords amb els nens que comparteix el joc. Aquesta col·laboració implica un objectiu comú i l'acceptació de normes de joc, d'uns rols. L'observació ens mostra que els nens de tres anys no juguen de la mateixa manera que els de cinc. 
Així doncs, el joc simbòlic representa l'apogeu del joc infantil i és, sobretot, fins als sis anys, el joc per excel.lència. Atès que l'escola bressol i parvulari és el marc on es desenvolupa tot aquest procés, caldrà potenciar al màxim aquest tipus de joc. 
Conforme el nen i la nena es van fent grans, es pot observar com aquest tipus de joc es va fent cada vegada més complex i el joc passa de ser individual a realitzar-se en grup. 

30.10.11

Gestió de tecnologies, la informació i la comunicació: PÀGINES WEB

Pàgines web per obtenir fotografies: 
Flickr
- Advanced reserch 
- Only search within Creative Commons-licenced content 


Sxc.hu
- View image license 


Google imatges
- Cerca avançada 
- Només imatges etiquetades sense reutilitzar 


Pàgina web per descarregar i escolta música: 
Jamendo
- Playlists: llista de cançons 

Pàgina web que ens ajuda a buscar d'altres webs: 

Pàgines web de cultura lliure: 
És legal i gratuït. 


Softcatala: hi podem trobar programes com ara l'OpenOffice, el Gimp, el Firefox o l'Audacity. 


PILARS FONAMENTALS DE L'EDUCACIÓ

Aquesta entrada és una petita reflexió que vull deixar constància, tot i que no va directament relacionada amb les assignatures del bloc. És un extret d'una de les classes de TIC. 

Els quatre pilars fonamentals de l'educació són: 

1. Aprendre a aprendre. 

2. Aprendre a fer. 

3. Aprendre a conviure. 

4. Aprendre a ser. 

29.10.11

Comunicació oral, escrita i digital: EL DISCURS

He preparat una presentació per tal de fer més ame i visual l'estructura que ha de seguir un discurs.








28.10.11

Comunicació oral, escrita i digital: COM PARLAR BÉ EN PÚBLIC

He preparat una petita presentació com a resum de les principals idees del llibre Com parlar bé públic de Joan Rubio i Francesc Puigpelat.








27.10.11

Gestió de tecnologies, la informació i la comunicació: JOAN FERRÉS - "VÍDEO Y EDUCACIÓN"

Hem estat comentant el primer capítol del llibre Vídeo y educación de Joan Ferrés. I hem parlat d’unes idees bàsiques. He preparat aquest slideshare amb les principals diferències de l’hemisferi dret i l’hemisferi esquerra. 
Les coses de l'hemisferi dret són més fàcils de recordar perquè expressen emocions.  En l'hemisferi esquerra no es recomanable treballar en grup, en canvi en el dret s'ha de treballar en grup. 


Després hem vist dos vídeos per poder entendre la diferència en el nostre cervell dels dos hemisferis, i com aquests actuen. 

Edu3.cat



En aquest primer vídeo es treballa l’hemisferi esquerra i ens hem adonat que si no apuntavem les principals idees al cap de poca estona ja les havíem oblidat.  





En aquest altre hem vist que connectava amb les emocions i per tant treballava l’hemisferi dret. 

25.10.11

Mirada Educativa: Natalia Garcia

La Natàlia Garcia ha portat una imatge d'un noi creuan el carrer per davant d'un cotxe sense passar pel pas de vianants.
La mirada educativa és que encara que els altres fagin les coses malament nosaltres no ens tenim que deixar influenciar. Un punt important és que nosaltres tampoc no podem perdre els papers en cap situació, i menys quan tractem amb nens i nenes. 

La fotografia és un muntatge que recrea la realitat.




Imatge extreta de http://nataliagv1.blogspot.com/ 
Autor/a: Natalia Garcia 

Comunicació oral, escrita i digital: QUI ETS TU?


A la sessió de petit grup hem fet una exposició fotogràfica. Totes les imatges havien de representar la descripció d’alguna companya de la classe i l’activitat anava sota el títol Qui et tu? 
Al començar hem penjat totes les fotografies per les parets de l’aula i seguidament les hem estat observant. A continuació una per una hem anat comentant el significat de la nostre fotografia, el per què haviem fet aquella imatge i què voliem expressar a través dels colors i l’enfoc. 

Descripció a través d'una fotografia - COED





Explicació de la fotografia
En la imatge el que he volgut transmetre ha sigut la gran complexitat d’adjectius que formen a una persona. He volgut mostrar que les persones tenim diferents punts de vista de les coses, i en aquest cas segur que cada persona definiria a una mateixa persona de manera diferent. 
Per començar vaig buscar tots els adjectius que creia que descrivien a la Nerea, i poc a poc vaig anar confeccionant els elements que volia mostrar segons el que volia expressar. 
Entre els elements de la imatge trobem una cartolina de color negre que simbolitza el pessimisme. També trobem un collaret fent referència a que és una persona pressumida, que li agrada sentir-se guapa i cuidar-se. A continuació tenim un pintaungles ja que ella sempre les porta pintades de diferents colors i es algu que la caracteritza. D’altre banda veiem un gos de peluix i un cor que donen sentit a la seva part més amorosa i sentimental. El rinxol és, sens dubte, la seva característica física clau. Pel que fa al plàstic tranparent és un símbol de la seva sinceritat i transparència. Amb l’objectiu de representar el seu món desordenat he penjat un cordill lligat que, tot i ser un nus aquest no és un molt fort i, és fàcil de deslligar. Un altre element a destacar és un fil sense cap objecte penjat que simbolitza que és una persona despistada. I ja per acabar, trobem una cara somrient fent al·lusió a ser una persona riallera. 
Com podem observar, els fils es troben a diferents altures i amb això he volgut simbolitzar el fet que aquests adjectius la caracteritzen en major o menor mesura, pero no es troben tots en el mateix nivell ni amb el mateix grau d’intensitat. 

D'altre banda he deixat la imatge en blanc i negre ja que no volia destacar res en concret, sinó que tot tenia la mateixa importància. 
Per finalitzar, destacaria el títol de la fotografia ja que el que ens transmet és que hi han diferents elements que formen a una sola persona, com ja he esmentat. És a dir, que les persones som úniques i ens diferenciem per uns trets característics que ens fan ser ésser valuosos i especials. 

La meva descripció és de la Nerea Capitán Leo del Grup J (A) de primer curs d’Educació Infantil. 

Al acabar la sessió m'he adonat que ens faltava retocar detalls degut a que no som unes professionals del món de la fotografia. Era molt important que en la imatge destaquessim els elements que ens interessaven segons el missatge que voliem transmetre. Jugant amb l'enfoc, la llum, les posicions, els plans, etc. 

Poema: MOLT HE ESTIMAT


       MOLT HE ESTIMAT

Molt he estimat i molt estimo encara.
Ho dic content i fins un poc sorprès
de tant d’amor que tot ho clarifica.
Molt he estimat i estimaré molt més
sense cap llei de mirament ni traves
que m’escatimin el fondo plaer
que molta gent dirà incomprensible.
Ho dic content: molt he estimat i molt
he d’estimar. Vull que tothom ho sàpiga.
Des de l’altura clara d’aquest cos
que em fa de tornaveu o de resposta
quan el desig reclama plenituds,
des de la intensitat d’una mirada
o bé des de l’escuma d’un sol bes
proclamo el meu amor: el legitimo. 

                                                                                                Miquel Martí i Pol

REVISTA EDUCATIVA: Apunts sobre la presentació

Després de fer la presentació de la nostre revista educativa podem destacar els punts forts i dèbils per tal d'anar millorant ens les presentacions en públic.

Punts forts de la nostra presentació:

- El temps que hem emprat ha sigut inferior a deu minuts.

- Hem fet ús de sons.

- Els recursos gràfics han estat presents.

- Hem mostrat una actitud tranquil·la.





Aspectes a millorar:

- La portada sembla per a nens i no per educadors.

- El to de veu no ha sigut el més correcte.

- El mot crossa que utilitzo és després.

- Podriem haver començat per la frase que ens ha agradat de l'article.

- Hauriem d'haver fet ensenyar a totes les companyes tots els dibuixos.








24.10.11

REVISTA EDUCATIVA: EDUCAT

La revista educativa que la Ester De la Dueña i jo em treballat i presentat s'anomena Educat. És una revista de l’editorial Prisma Edicions Psicopedagògiques que va dirigida principalment cap a docents d’educació infantil, primària i secundària i altres professionals. S’edita amb la col·laboració de professionals afins als àmbits de psicopedagogia, logopedia, educació, etc. Tracta temes molt diversos sobre educació i creiem que ens poden ser útils i d'interès com a futures mestres. 
La revista consta dels següents apartats: Psicologia, Psicopedagogia, Logopèdia, Educació, Laboratori, La finestra, Fent història, Formació, Entrevista, Et recomanem i Agenda d’activitats. Hem escollit el numero 6 d’aquest any. 


Per presentar l’apartat de Logopèdia  els hem fet fer una activitat. Els hem repertit fulls en blanc i el que havien de fer era expressar a través d’un dibuix que senten quan esteu engoixats. 

Llavors hem preguntat que ens expliquessin si els havia sigut fàcil representar el sentiment d’angoixa. 
Aleshores hem explicat que hi ha un proverbi xinés que diu que una imatge val més que mil paraules. El dibuix és la primera manera d’expressar-se dels nens ja que encara no tenen el domini del lleguatge.  Dibuixant desenvolupen diferents aspectes. Hi ha nens que tenen algunes dificultats per transtorns associats a la imaduresa del lleguatge o de la parla i no acaben de interioritzar la imatge. El dibuix ens ajuda a que el nen estigui atent i tranquil. A la revista ens posa l’exemple d’un nen que li costa pronunciar les erres i explica com a través de representar una frase amb un dibuix s’en va adonant de quan té que pronunciar les erres i quan no. 
Després en l’apartat de Psicologia hem explicat que és el TDAH (Trastorn de Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat). També hem parlat de la dislèxia que és un trastorn del llenguatge escrit, i algunes de les seves característiques que hem volgut destacar han sigut: 
- No tenen bona ortografia a l’hora d’escriure.   
- Tenen més facilitat realitzant examens orals que escrits.
- Es frusta fàcilment i no li agarda anar a l’escola, fer examens ni llegir. 
- Té talent en l’art, la música, el teatre, els esports, etc. 
- Dificultat per prestar atenció. 

- Té canvis radicals en el seu humor. 

- És molt creatiu i curiós. 
Més tard hem destacat, de l’apartat “La finestra”, una frase que diu “El treball del professor consisteix en crear situacions de les quals l’alumnat no pugui escapar sense haver après” de John Cowan. 
En l’apartat de "Laboratori" ens parla sobre experiències de docents. Als apartats "Fent història" i "Entrevista" ens mostren a personatges que són o han sigut importants en el món de l'educació. També trobem un apartat de "Formació" on hi han suggerències d’alguns cursos gratuïts. 
La revista surt bimensualment i val sis euros però també et pots inscriure anualment per un cost de trenta euros. 

Per fer la presentació hem tingut el suport d'un PowerPoint.

23.10.11

Gestió de tecnologies, la informació i la comunicació: RSS

El canal RSS (Really Simple Syndication) és una subscripció per tal que puguis rebre informació de les actualitzacions de les pàgines webs que segueixes a través del lector RSS. Per poguer rebre les notificacions les pàgines han de tenir disponible el servei RSS i  el lector RSS. 
És molt útil perquè ajuda a que no tinguis que visitar totes les pàgines una per una cada vegada. 
Per saber-ne més: 
Aquí o aquí


Aquí us deixo un vídeo explicatiu. 


22.10.11

Mirada Educativa: PRESENTACIÓ DE L'ACTIVITAT

Una de les activitats de seminar consisteix en portar, cadascuna de nosaltres, una fotografia d'una activitat quotidiana i mirar-la i comentar-la des d'un punt educatiu. És a dir, què trobem d'educatiu en els actes quotidians? Com ens influeix a nosaltres com a futures mestres? Què podem aprendre de les imatges?

Així doncs aniré explican cada fotografia que comentem per tal d'anar-nos enriquin, i així poder perfilar el nostre punt de vista del món, per tal de poder-ho veure tot des del punt de vista de l'educació. 


21.10.11

Poema: EL TEMPS

EL TEMPS
No més incerta de tan vehement
la sorpresa amb què aculls la llum que esclata
rera el mirall opac i els cortinatges
angoixants i feixucs d'aquest llarg temps de prova.
És així com la vida expressa el seu
misteri i en referma la bellesa.
L'entreteixit del temps no mostra cap
fissura, flueix sempre, ineluctable.
Tot és perfecte i just dins el seu àmbit. 

                                                                                       Miquel Martí i Pol

Comunicació oral, escrita i digital: PROCÉS DE COMPOSICIÓ ESCRITA


He creat aquesta presentació per parlar de la composició d’un text. Explica els tres grans apartats en els que està dividida la composició escrita: 







També he trobat un altre document que explica el procés de redacció d'un text. 
El proceso de redaccion

Comunicació oral, escrita i digital: PAUTES PER A LA RECITACIÓ D'UN POEMA

A la classe de COED la Rosa ens han donat uns petits consells i pautes a seguir a l'hora de fer la recitació d'un poema. 

Hem fet un exercici que consistia en recitar un embarbussament, i deia així: 


 "Una gallina xica, tica, mica, camacurta i ballarica, va tenir sis fills xics, tics, mics, camacurts i ballarics. Si la gallina no hagués estat xica, tica, mica, camacurta i ballarica, no hauria tingut sis fills xics, tics, mics, camacurts i ballarics. "




Quan hem de recitar un poema de memòria és necessari que tingui cert sentit per a nosaltres ja que així serà més fàcil que el poguem recordar, per tant l'hem d'interioritzar. Hem de buscar les unitats de sentit per a la preparació. 
La lectura en veu alta és una lectura per els altres. Els receptors han de reconstruïr i imaginar-se el que sel's està dient. 
Quan llegim hem de fer pauses. A les comes ens hem d'esperar tres segons, i al punt cinc segons. 
En el moment en què poguem recitar un text de memòria fent qualsevol activitat que no requereixi gaire concentració serà quan el tinguem assolit i après. 

Hem visualitzat un tros del programa del canal 33 que era un homenatge al primer any de la mort del poeta i escriptor Miquel Martí i Pol. Hem vist diverses recitacions: ja que es pot recitar un text des del cor o recitar un text de memòria. 

· Textos teatrals: Pà amb tomàquet 

                                          


· Ariadna Gil ha recitat Parlem de tu, i al recitar mostrava que sentia el que deia com si li surtissin del cor les paraules. 

· Miquel Esclot ha fet una recitació llegida i que per tant no expressava tant sentiment. 



Poema: FINAL DEL LABERINT


FINAL DEL LABERINT

Quan aquells dits sensibles
toquin músiques fràgils
i lentament vacil.lin
llums canviant de ciris,
surt de la festa. Mira
quanta nit, quina extrema
solitud se t'emporta,
per la rialla, a l'home
justificat i lliure
que neix del teu silenci.  
                                                     Salvador Espriu

18.10.11

Poema: TINC ALZHEIMER


TINC ALZHEIMER 
Si em veus i te n'adones que no hi veig,
Mira'm 
Si em veus i te n'adones que no hi sento,
Parla'm 
Si em veus i te n'adones que quequejo,
Escolta'm 
Si em veus i te n'adones que no et puc tocar,
Toca'm 
Si em veus i te n'adones que em costa moure'm
Mou-me 
Si em veus i te n'adones que he caigut,
Aixeca'm 
Si em veus i te n'adones que tremolo,
Abraça'm 
Si em veus i te n'adones que ploro,
Deixa'm plorar 
Però no deixis mai de mirar-me, de parlar-me, d'escoltar-me, de tocar-me, de moure'm, d'aixecar-me, d'abraçar-me.
I pel damunt de tot,
No deixis mai d'estimar-me. 
                                                                                                                                  Salvador Riera 

Seminari: JAIME GIL DE BIEDMA

A la classe de Seminari hem fet la lectura de dos poemes de Jaime Gil de Biedma. El que més m'ha agradat ha sigut: No volveré a ser joven.


Aquí us deixo el link del blog de seminari on hi ha el poema complet:






17.10.11

Seminari: APORTACIÓ D'UN TEXT

A la sessió de seminari del dilluns 17 d'Octubre he portat un petit text, anònim ja que l'autor no apareix, per tal de llegir-lo i fer, posteriorment, alguns comentaris i reflexions.

Aquí us el deixo:  


Padre,  Papá  y  Papi ?
Hasta hace cosa de un siglo, los hijos acataban el cuarto mandamiento como  un verdadero dictamen de Dios. Imperaban normas estrictas de educación: Nadie se sentaba a la mesa antes que el padre, nadie hablaba sin permiso del padre, nadie repetía el almuerzo sin el permiso del padre, nadie se levantaba de la mesa si el padre no se había levantado antes; por algo era el padre. La madre fue siempre el eje sentimental de la casa, el padresiempre la autoridad suprema.
Cuando el padre miraba fijamente a la hija, esta abandonaba todo; a una orden delpadre los hijos varones cortaban leña, alzaban bultos o se hacían matar en la guerra. 


Todo empezó a cambiar hace unas siete décadas, cuando elpadre dejó de ser el padre y se convirtió en papá. El mero sustantivo era ya una derrota. Padre es una palabra sólida, rocosa, imponente; papá es un apelativo para oso de felpa o para perro faldero; da demasiada confianza. Además, la segunda derrota es que papá es una invitación al infame tuteo, con el uso de papá el hijo se sintió autorizado para protestar, cosa que nunca había ocurrido cuando el papá era el padre.

A diferencia del padre, el papá era tolerante. Permitía al hijo que fumara en su presencia, en vez de arrancarle los dientes con una trompada, como hacía el padre en circunstancias parecidas. Los hijos empezaron a llevar amigos a la casa y a organizar bailes y bebidas, mientras papá y mamá se desvelaban y comentaban en voz baja: Bueno, por lo menos tranquiliza saber que están tomándose unos tragos en casa y no en quién sabe dónde.
El papá marcó un acercamiento generacional muy importante, algo que el padre desaconsejaba por completo. Los hijos empezaron a comer en la sala mirando la tele, mientras papá y mamá lo hacían solos en la mesa; llamaban por teléfono sin permiso, sacaban dinero de la cartera de papá y usaban sus mejores camisas. La hija comenzó a salir con pretendientes sin vigilante y a exigirle a papá que no le pusiera mala cara al insoportable novio y que le ofreciera que, en vez de llamarlo "Señor Barreiro", como habría llamado al padre, que lo llamara simplemente "Tato".  Papá seguía siendo la autoridad de la casa, pero una autoridad bastante maltrecha. Nada comparable a la figura prócer delpadre.

Era, en fin, un tipo querido; lavaba, planchaba, cocinaba y, además, se le podía pedir un consejo o también dinero prestado.
Y entonces vino papi.



Papi es un invento reciente de los últimos 20 ó 25 años. Descendiente menguado y raquítico de padre y de papá, ya ni siquiera se le consulta ni se le pregunta nada. Simplemente se le notifica. Papi, me llevo el coche, dame para gasolina. Le ordenan que se vaya al cine con mami mientras los hijos están de fiesta y que , cuando vuelvan, entren en silencio por la puerta de atrás. Tiene prohibido preguntarle a la nena quién es ese tipo despeinado que desayuna descalzo en su cocina. Ni hablar de las tarjetas de crédito, la ropa, el turno para ducharse, el ordenador, las llaves. Lo tutean y hasta le indican cómo dirigirse a ellos: ¡Papi, no me vuelvas a llamar "chiquita" delante de Jonathan-Jesús!



Aquel respeto que inspiraba el padre y, hasta cierto punto elpapá, se transformó en exceso de confianza además de convertirse en un franco abuso hacia papi: ¡Oye, papi, se me está acabando el whisky y la cerveza! ¡Oyepapi, anda a comprar pan! No sé qué seguirá después de papi. Supongo que la esclavitud o el destierro definitivo. Yo estoy aterrado, después de haber sido nieto de padre, hijo de  papá  y  papi  de  mis  hijos, mis nietas han empezado a llamarme  "pa"... !!!  CREO QUE  QUIEREN DECIR:   ¡¡¡PA'NADA SIRVES !!!!